top of page
Caută
Poza scriitoruluiasttaxiro

"Varianta imbunatatita 178/2008 "


Urmare a sedintei din data de 01.02.2022 desfasurata la PMB avand ca subiect modificarea regulamentului cadru pentru organizarea si executarea serviciului public de transport local in regim de taxi prevazut la Anexa nr.1 la HCGMB nr. 178/2008 asociatiile si transportatori autorizati prezenti la sedinta au primit o varianta modificata care din denumirea ei era “ imbunatatita” dar nefavorabila pentru soferul de taxi.


Astfel din cele 27 de pagini scrise de catre cei care si-au stors mintiile luminate in a elabora o “mizerie impachetata frumos” enumeram urmatoarele modificari :


Fata de prima dezbatere observam la punctul C.2 o diferentiere intre cele doua variante astfel incat in forma noua varianta Full Electric a scazut de la 30 de puncte la 20 si a aparut asa cum sa dezbatut la sedinta anterioara o noua categorie EURO 6 + GPL dar cu un puncaj decat de 10 puncte fata de 25 cat a fost discutat in sedinta.


Observam si ca la punctul C.3 volumul portbagajului au avut loc modificari majore in sensul ca punctele sunt acum intre 1 si 3 spre deosebire de prima varianta unde aveam intre 4 si 10 puncte.


Punctajul de la C8 a fost redus de la 5 puncte la 1 punct pentru dispozitivul fix de inregistrare a precizarilor facute de client, pentru peretele despartitor intre conducator si client iar la dispozitivul pentru plata cu cardul 15 puncte.

Aceasta modificare a venit la cerinta asociatiilor si a taximetristilor independenti care au participat la sedinta unde sa motivat ca peretele nu este obligatoriu si in caz de accident poate provoca clientului vatamari grave.


Din noua schita a regulamentului putem nota disparitia de la punctul C.8 a dispozitivului de monitorizare GPS la capitolul optional astfel incat apare la art.57 alin.4 care va contine:


Pentru verificarea indicatorilor de performanta, transportatorii autorizati au obligatia de a dota autovehiculele utilizate in desfasurarea activitatii de transport persoane in regim de taxi cu dispozitive GPS de monitorizare furnizate de autoritatea de autorizare.


Cu privire la propunerea ca indicativul taxi sa fie acelasi cu numarul autorizatiei taxi, va invederam faptul ca, autoritatea de autorizare a luat in considerare propunerea transportatorilor, sens in care vom avea in vedere modificarile propuse, indicativul taxi sa fie acelasi cu numarul de atribuire al autorizatiei.


Urmare a expuneri unui punct de vedere care face referire la persoanele cu dizabilitati se vor acorda 100 de autorizatii pentru masini speciale care sa execute serviciul de taxi si pentru aceste persoane mentionandu-se ca la momentul actual decat doi trasportatori autorizati au in dotare aceste masini.


In continuare o sa expunem si punctele care nu au trecut si care au primit aviz nefavorabil dupa cum urmeaza :


Cu privire la propunerea ca sigla dispeceratului taxi sa nu mai existe pe caroseria autoturismului, dispozitiile art. 33 alin. (3) din Normele Metodologice din 2007 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere aprobate prin Ordinul MIRA nr. 356/2007 prevad ca denumirea dispeceratului taxi si numarul de apel telefonic al dispeceratului taxi vor fi afisate pe caseta speciala taxi sau pe caroserie, cu mentiunea ca sigla dispeceratului taxi aplicata pe caroseria autovehiculului este reprezentata de denumirea acestuia inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, motiv pentru care autoritatea de autorizare nu poate da curs favorabil amendamentului formulat.


Cu privire la propunerea de infiintare a unui dispecerat si a unei aplicatii taxi de catre Primaria Municipiului Bucuresti, va invederam ca exigentele legate pentru autorizarea prestarii activitatii de dispecerat taxi sunt enumerate de dispozitiile art. 15 din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere coroborate cu dispozitiile art. 23 din Regulamentul-cadru pentru organizarea si executarea serviciului de transport persoane in regim de taxi pe teritoriul Municipiului Bucuresti aprobat prin Hotararea CGMB nr. 178/2008. putand fi autorizate ca dispecerat numai persoanele juridice inmatriculate la Registrul Comertului.


Cu privire la propunerea ca dispeceratul sa aiba caracter optional va invederam faptul ca serviciul de transport persoane in regim de taxi nu poate fi executat decat in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin alte mijloace realizate prin intermediul dispeceratelor taxi, conform dispozitiilor art. 33 alin. (1 ) din Normele IV Metodologice din 2007 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere aprobate prin Ordinul MIRA nr. 356/2007. Doar in cazul transportului de marfuri sau bunuri in regim de taxi, asigurarea dispecerizarii este optionala.


Cu privire la propunerea de eliminare a statiei-radio respectiv de nesanctionare pentru lipsa statiei radio, va invederam dispozitiile art. 1 lit. j) din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchirere care prevad expres ca dispeceratul taxi este o activitate conexa transportului in regim de taxi, care preia telefonic sau prin alte mijloace si transmite comenzile clientului prin statia radio de emisie-receptie catre taximetrist.


Cu privire la solicitarea de solutionare a problemelor avute cu taxiurile autorizate de autoritatile de autorizare din judetul Ilfov precizam ca, in acord cu dispozitiile art. 20 alin. (7) din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, autovehiculele autorizate pot efectua transport public de persoane in regim de taxi numai in circumscriptia teritoriala a autoritatii de autorizare, fiind reglementata expres interdictia autovehiculelor taxi de a efectua transport public de persoane in regim de taxi sau de a stationa in vederea efectuarii in mod permanent a unor astfel de transporturi in interiorul unei localitati, alta decat localitatea de autorizare.

Nerespectarea interdictiei impuse de dispozitiile art. 20 alin. (7) din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala in cuantumul prevazut de dispozitiile art. 55 pct. 3 lit. a) din Legea nr. 38/2003 si cu masura complementara de suspendare a dreptului de utilizarea autoturismului taxi pentru o perioada de 6 luni.In aplicarea dispozitiilor legale precitate, organele competente prevazute de dispozitiile art. 37 lit. a) din Legea nr. 38/2003, cu ocazia controalelor efectuate in trafic, vor proceda la sanctionarea transportatorilor ori de cate ori vor constata desfasurarea activitatii de transport persoane in regim de taxi cu incalcarea exigentelor legale.


NOTA

Chiar daca suntem o asociatie constituita legal cu vechme mai mica de 1 an deja suntem dezgustati de modul in care autoritatiile dau raspuns cerintelor noastre, cerinte care vin din partea directa a soferului de taxi si care nu reprezinta patronul de taxi sau dispeceratul.


Nu este prima data cand Directia Transporturi din cadrul primariei trimite un raspuns sec care in fapt este definitia legala existenta si nicidecum un raspuns care sa priveasca modificarea legi conform cerintelor noastre. Stim ce este gresit … vrem sa modificam, nu avem nevoie ca primaria sa ne trimita raspunsul care priveste sanctiunile.


Cu privire la propunerea de implicare a Primariei Municipiului Bucuresti in reglementarea transportului alternativ, motivat de faptul ca la transportul alternativ pot fi agreate si autoturisme cu vechime de 15 ani, va invedera ca autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si autoritatea deliberativa de la nivelul Municipiului Bucuresti detin competente exclusiv cu privire la reglementarea serviciului de transport in regim de taxi, ca serviciu de utilitate publica, fara a detine si competente cu privire la seviciul de transport alternativ.

Transportul alternativ de persoane cunoaste o reglementare distincta la nivel national prin Ordonanla de urgenta 49/2019 privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto si cu privire la care autoritatea de autorizare este Autoritatea Rutiera Roman institutie publica ce functioneaza in subordinea Ministcrului Transporturilor.


Cu privire la propunerea de modificare a culorii taxiului, va invederam ca pentru personalizarea autovehiculului taxi in trafic, caroseria acestuia, in totalitate sau cel putin incepand cu partea de deasupra benzii duble tip sah, va avea culoarea galbena, daca prin hotarare a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, nu s-a stabilit o alta culoare, cu consultarea asociatiilor art. 31 din Legea nr. 38/2003. De asemenea, in acord cu art 11 din Normele privind atestarea profesionalia a conducatorilor auto care efectueaza transport de persoane in regim de taxi sau transport in regim de inchiriere si agrearea autovehiculelor care efectueaza transport in regim de taxi aprobate prin Ordinul nr. 3 din 7 ianuarie 2008 pentru autoturismul care efectueaza transport de persoane in regim de taxi, certificatul de agreare se elibereaza daca este indeplinita si exigenta cu privire la culoarea galbena a caroseriei, motiv pentru care autoritatea de autorizare nu poate da curs favorabil amendamentului formulat.


Cu privire la propunerea de acceptare a autovehiculelor ce au aplicate folia pe geamurile laterale spate si luneta va invederam dispozitiile art. 67 alin. (2) din Legea nr, 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, care prevad expres faptul ca in cazul taxiurilor, R. A.R. nu va elibera certificatul de agreare, daca acestea nu au geamuri transparente sau le au acoperite cu inscrisuri, colante ori alte dotari care atenueaza vizibilitatea atat dinauntru, cat si din afara. In acelasi sens, dispozitiile art. 11 lit. j) din Norma privind atestarea profesionala a conducatorilor auto care efectueaza transport de persoane in regim de taxi sau transport in regim de inchirien si agrearea autovehiculelor care efectueaza transport in regim de taxi din 07.01.2008 aprobata prin Ordinul MT nr. 3/2008 prevad ca vor fi agreate pentru efectuarea transportului in regim de taxi numai autovehiculele are au toate geamurile transparente, neacoperite cu inscrisuri, colante ori alte dotari care atenueaza vizibilitatea atat dinauntru, cat si din afara.


Mai pe scurt sintetizand ultima parte toate nemultumirile taximetristului de rand nu au fost bagate in seama de catre cei care teoretic ar trebui sa vegheze si sa inlesneasca desfasurarea serviciului de transport persoane in regim de taxi amintindu-ne ca la sedinta din 01.02.2022 domnul Primar General Nicusor Dan sa declarat foarte multumit de toate asociatiile care au depus amendamente si si-au aratat interesul pentru serviciul de taxi dar a continuat si cu propozitia " vedem si cate din aceste cerinte vor putea fi implementate "


Din ce observam noi aici cu parere de rau vedem ca mai nimic din ce ne doare pe noi nu a fost modificat dar asta nu poate decat sa ne ambitioneze pentru a va deranja din ce in ce mai des cu solicitari de audienta si propuneri pentru serviciul de taxi si chiar daca ne lovim de un zid din partea autoritatiilor care din nou vegheaza interesul exclusiv al patronatelor asta nu inseamna ca renuntam .





0 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page