top of page
Contestare amenda auto
Din prisma "jobului" este aproape imposibil sa nu fi avut cel putin o data in viata un incident neplacut legat de circulatia auto , fie o lovitura usoara , fie un incident mai grav in care de cele mai multe ori politistul a judecat gresit si suntem nevoiti sa contestam decizia lui.

Pentru asta procedura este de a contesta procesul verbal in instanta , procedura care este destul de dificila si implica timp pierdut.
Daca vrem sa evitam asta avem ca si varianta cateva solutii rapide dar costisitoare, existand firme care se ocupa de acest aspect cum ar fi
www.contesto.ro .

Aceasta procedura nu necesita avocat insa daca vrem sa facem noi asta trebie sa intelegem exact procedura .
​
In primul rand trebuie sa cunoastem ca procedura de contestare a unei amenzi este reglementata de O.G. nr. 2/2001 .

O găsiÈ›i AICI. Toate articolele È™i trimiterile de mai jos sunt cu referire la această ordonanță, dacă nu au în dreptul lor o altă sursă.

​

Termenul de contesare al amenzii este de 15 zile de la data primirii procesului-verbal. conform art. 31 (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenÈ›iei È™i de aplicare a sancÈ›iunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.

​

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripÈ›ie a fost săvârÈ™ită contravenÈ›ia (art. 32 alin. 1).

​

Plângerea se depune È™i se soluÈ›ionează în baza competenÈ›ei alternative la judecătoria în a cărei circumscripÈ›ie a fost săvârÈ™ită contravenÈ›ia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îÈ™i are domiciliul sau sediul contravenientul.

​

Astfel, există acum alegerea între două instanÈ›e deopotrivă competente: fie judecătoria de unde a fost săvârÈ™ită contravenÈ›ia, fie – È™i aceasta este noutatea – judecătoria de la domiciliul contravenientului.

​

Ce trebuie să conțină dosarul?

  • plângerea,

  • copia procesului-verbal,

  • taxa judiciară de timbru de 20 lei,

  • orice alte înscrisuri de care înÈ›elegeÈ›i să vă folosiÈ›i.

​

Actele se depun în atâtea exemplare câte părÈ›i sunt (nu vă număraÈ›i È™i pe Dvs.), plus un exemplar pentru instanță.

Toate actele trebuie să fie în limba română.

Pe actele care se depun în copie, pe fiecare pagină scrieÈ›i „conform cu originalul” È™i semnaÈ›i.

​

DeÈ™i legea spune că se va judeca cu precădere, nu se va termina într-o lună.

Estimarea mea este de 6-9 luni, în funcÈ›ie de cât e de aglomerată judecătoria respectivă.

Art. 35 Plângerile împotriva proceselor-verbale de constatare È™i sancÈ›ionare a contravenÈ›iilor se soluÈ›ionează cu precădere.

​

La contestarea amenzii se pot aduce si martori insa nu poate fi martor oricine este înafara prevederilor art. 315 Cod de procedură civilă:

​

(1) Nu pot fi martori: 

​

1. rudele ÅŸi afinii până la gradul al treilea inclusiv; 

2. soÅ£ul, fostul soÅ£, logodnicul ori concubinul; 

3. cei aflaÅ£i în duÅŸmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părÅ£i; 

4. persoanele puse sub interdicÅ£ie judecătorească; 

5. cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.

 

(2) Părţile pot conveni, expres sau tacit, să fie ascultate ca martori şi persoanele prevăzute la alin. (1) pct. 1-3.

​

Care este procedura de judecare a contestației?

​

Art. 33 (1) Judecătoria va fixa termen de judecată, care nu va depăși 30 de zile, È™i va dispune citarea contravenientului sau, după caz, a persoanei care a făcut plângerea, a organului care a aplicat sancÈ›iunea, a martorilor indicaÈ›i în procesul-verbal sau în plângere, precum È™i a oricăror alte persoane în măsura să contribuie la rezolvarea temeinică a cauzei.

(2) În cazul în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaÈ›ie, judecătoria va cita È™i societatea de asigurări menÈ›ionată în procesul-verbal de constatare a contravenÈ›iei.
​

Art. 34 (1) InstanÈ›a competentă să soluÈ›ioneze plângerea, după ce verifică dacă aceasta a fost introdusă în termen, ascultă pe cel care a făcut-o È™i pe celelalte persoane citate, dacă aceÈ™tia s-au prezentat, administrează orice alte probe prevăzute de lege, necesare în vederea verificării legalității È™i temeiniciei procesului-verbal, È™i hotărăște asupra sancÈ›iunii, despăgubirii stabilite, precum È™i asupra măsurii confiscării.

​

Daca hotararea instantei este nefavorabila se poate contesta conform Art. 34 (2) Dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârea prin care s-a soluÈ›ionat plângerea poate fi atacată numai cu apel. Apelul se soluÈ›ionează de secÈ›ia de contencios administrativ È™i fiscal a tribunalului. Motivarea apelului nu este obligatorie. Motivele de apel pot fi susÈ›inute È™i oral în faÈ›a instanÈ›ei. Apelul suspendă executarea hotărârii.

​

Pentru aceasta procedura in apel trebuie să dezvoltaÈ›i motivele pentru care consideraÈ›i că nu este legală È™i temeinică hotărârea de la fond.  ( altele decat cele formulate in insanta de fond ) 

​

Cât costă să contest procesul verbal?

20 lei taxa de timbru + onorariu avocat, dacă angajați unul.

​

Articolul 19 O.U.G. nr. 80/2013

În materie contravenÅ£ională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare ÅŸi sancÅ£ionare a contravenÅ£iei, precum ÅŸi calea de atac împotriva hotărârii pronunÅ£ate se taxează cu 20 lei.

​

In urma acestei proceduri permisul de conducere il primiti inapoi pentru ca plângerea suspendă executarea. La fel È™i apelul.

Dar trebuie să îl cereÈ›i, nu vi-l aduce nimeni la ușă.

Ca să vă recuperaÈ›i permisul, după ce aÈ›i înregistrat plângerea la judecătorie, cereÈ›i instanÈ›ei un certificat de grefă (la registratură, cu taxă de timbru de 5 lei, cu care vă prezentaÈ›i apoi la PoliÈ›ie.

​

Art. 32 (3) Plângerea suspendă executarea. Plângerea persoanelor prevăzute la art. 31 alin. (2) suspendă executarea numai în ceea ce priveÈ™te despăgubirea sau, după caz, măsura confiscării.

​

In cazul in care procesul este pierdut trebuie sa platiti amenda .

​

In cazul in care alegeti sa depuneti contestaÈ›ie, este la alegerea dvs. dacă plătiÈ›i sau nu amenda . Plângerea suspendă executarea È™i în privinÈ›a amenzilor, adică nu veÈ›i fi executat silit până la finalizarea contestaÈ›iei, dar dacă pierdeÈ›i procesul nu veÈ›i mai avea posibilitatea de a plăti doar jumătate din minimul amenzii, ci veÈ›i fi obligat să plătiÈ›i suma întreagă.

​

ATENTIE !!! Plata amenzii nu înseamnă că recunoaÈ™teÈ›i faptele.

​

Amenda se achita in termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal.

Articolul 28 (1) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând menÈ›iune despre această posibilitate în procesul-verbal.

​

​

Articolul 28 (2) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate, prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituÈ›iile de credit autorizate cu care există încheiate convenÈ›ii sau la unitățile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituÈ›ii de credit autorizate cu care există încheiate convenÈ›ii sau la casieriile autorităților administraÈ›iei publice locale ori ale altor instituÈ›ii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcÈ›ionează, de cetățenia, domiciliul sau de reÈ™edinÈ›a contravenientului ori de locul săvârÈ™irii contravenÈ›iei,precum È™i la ghiÈ™eul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.  O copie de pe chitanță se predă de către contravenient agentului constatator sau se trimite prin poÈ™tă sau electronic, prin e-mail, organului din care acesta face parte, potrivit dispoziÈ›iilor alin. (1).

​

Se pot achita prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro sau la terminalele SelfPay . 

​

Art. 28 (3) Plata amenzilor contravenÈ›ionale achitate prin intermediul sistemelor electronice de plată prevăzute de lege se dovedeÈ™te prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăți, aceasta specificând data È™i ora efectuării plății; în aceste situaÈ›ii se elimină obligativitatea pentru plătitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăți către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

​

Iata cateva intrebari si raspunsuri care ne pot fi de folos : 

​

Dacă nu primesc și nu semnez procesul-verbal, scap?

Nu.

​

Este mai bine să refuz să primesc/semnez procesul-verbal?

Nu. De ce ar fi? Vi se va comunica oricum, iar dacă rataÈ›i momentul (se rătăceÈ™te plicul, îl ia vântul sau altcineva din cutia Dvs. poÈ™tală etc.) veÈ›i pierde È™i termenul de plată a amenzii reduse È™i termenul de contestaÈ›ie.

​

Dacă refuz să primesc actul, nu mai locuiesc la adresa din buletin și poliția nu mă găsește să semnez personal, chiar scap, nu?

Nu.

​

Întâi pentru că nu e o condiÈ›ie să semnaÈ›i personal, dacă asta nu se poate, È™i apoi pentru că există È™i alte modalități de comunicare. Toate legale. Cum ar fi comunicarea prin afiÈ™are. Pe uÈ™a casei Dvs., de exemplu.

Și apoi È™i pentru că aveÈ›i obligaÈ›ia legală din OUG 97/2005, art. 31(1): 

​

„MenÈ›iunea privind stabilirea reÈ™edinÈ›ei se înscrie la cererea persoanei fizice care locuieÈ™te mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinÈ›a secundară. În caz contrar, vă asumaÈ›i consecinÈ›ele, inclusiv pe cele din sfera comunicării legale a actelor la o adresă la care, în fapt, nu mai locuiÈ›i.”

Articolul 19 (1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator È™i de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de față, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menÈ›iune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puÈ›in un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde È™i datele personale din actul de identitate al martorului È™i semnătura acestuia.

​

Cum se comunică procesul-verbal?

Articolul 26

(1) Dacă agentul constatator aplică È™i sancÈ›iunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se menÈ›iune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.

(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deÈ™i prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator, în termen de cel mult două luni de la data încheierii.

 Art. 27 Comunicarea procesului-verbal se face prin poÈ™tă, cu aviz de primire, sau prin afiÈ™are la domiciliul sau la sediul contravenientului. OperaÈ›iunea de afiÈ™are se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puÈ›in un martor.

​

Nu contest, nu predau permisul, nu plătesc amenda. Ce se poate întâmpla?

Pentru bani veți fi executat silit, la suspendarea dreptului de a conduce se va mai adăuga o perioadă de 30 de zile, plus diferite variațiuni penale dacă veți conduce autovehicule fără a avea acest drept.

Art. 37 Procesul-verbal neatacat în termenul prevăzut la art. 31, precum È™i hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a soluÈ›ionat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate.

​

Sunt obligat să mă legitimez la cererea polițistului?

Da.

Art. 18 Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate (…). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului, agentul constatator poate apela la poliÈ›iÈ™ti, jandarmi sau poliÈ›iÈ™ti locali.

​

Câteva argumente general valabile, care pot fi inserate în orice plângere, deci È™i în acest model contestatie amenda, dacă se potrivesc situaÈ›iei Dvs.:

VeÈ›i putea obÈ›ine anularea procesului-verbal dacă dovediÈ›i că v-aÈ›i aflat în oricare din ipotezele art. 11:

​

Art. 11 (1) Caracterul contravenÈ›ional al faptei este înlăturat în cazul legitimei apărări, stării de necesitate, constrângerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilității, beÈ›iei involuntare complete, erorii de fapt, precum È™i infirmității, dacă are legătura cu fapta săvârÈ™ită.

​

Dacă aÈ›i primit procesul-verbal într-un termen mai mare de două luni de la data sancÈ›ionării, puteÈ›i invoca excepÈ›ia prescripÈ›iei executării sancÈ›iunii contravenÈ›ionale:

​

Art. 14 (1) Executarea sancÈ›iunilor contravenÈ›ionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenÈ›iei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancÈ›iunii.

​

ExcepÈ›ia prescripÈ›iei aplicării sacÈ›iunii contravenÈ›ionale poate fi invocată în condiÈ›iile art. 13 (1): Aplicarea sancÈ›iunii amenzii contravenÈ›ionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârÈ™irii faptei.

Dacă lipsesc elemente de la art. 16, puteți invoca o nulitate relativă.

Dar trebuie să o È™i dovediÈ›i. Adică trebuie să probaÈ›i o vătămăre ce nu poate fi înlăturată decât prin anularea actului.

​

Art. 16 (1) „Procesul-verbal de constatare a contravenÈ›iei va cuprinde în mod obligatoriu:

  • data È™i locul unde este încheiat;

  • numele, prenumele, calitatea È™i instituÈ›ia din care face parte agentul constatator;

  • numele, prenumele, domiciliul È™i codul numeric personal ale contravenientului,

  • descrierea faptei contravenÈ›ionale cu indicarea datei, orei È™i locului în care a fost săvârÈ™ită,

  • precum È™i arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei È™i la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabileÈ™te È™i se sancÈ›ionează contravenÈ›ia;

  • indicarea societății de asigurări, în situaÈ›ia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaÈ›ie;

  • posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;

  • termenul de exercitare a căii de atac È™i instanÈ›a la care se depune plângerea.”

​

Nulitatea absolută.

​

Aici e suficient să ridicaÈ›i două degete È™i să arătaÈ›i că lipsesc elemente esenÈ›iale care atrag nulitatea absolută a procesului-verbal. Adică excepÈ›ia nulității absolute a procesului-verbal. Nu trebuie să dovediÈ›i nimic, atâta timp cât actul are vreo hibă dintre cele ce urmează:

 Art. 17 „Lipsa uneia dintre menÈ›iunile privind numele È™i prenumele agentului constatator, numele È™i prenumele contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii È™i a sediului acesteia, a faptei săvârÈ™ite È™i a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată È™i din oficiu.”

​

Mai jos, găsiÈ›i un model contestatie amenda, pe care Dvs. să vă construiÈ›i propria plângere.

Situațiile din practică ce duc la amendare sunt multiple: viteză, depășire interzisă, trecere pe culoarea roșie a semaforului, etc.

De aceea, acest model contestaÈ›ie amenda, la secÈ›iunea „pe fond” are doar puncte, puncte.

Va trebui să formulați singur o descriere a faptelor din perspectiva Dvs. și să arătați instanței de ce agentul constatator nu a procedat legal.

​

Model formulare contestatie amenda  -> DESCARCA .

​

​

Multumim doamnei avocat

​

Geanina Drian ( Cabinet de Avocat Geanina DRIAN )

​

pentru aceste sfaturi utile !

​

bottom of page