top of page
Caută
Poza scriitoruluiasttaxiro

Blocarea rotilor in parcarile centrelor comerciale .



Blocarea rotilor in parcarile supermarketurilor este reglementata in O.UG. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice?


Blocarea rotilor in parcarile supermarketurilor poate fi dispusa de oricine, in caz de infractiune sau, de Politia Rutiera, drept sanctiune contraventionala complementara, altfel Blocarea rotilor este ilegala.


Conform articolului 16 din legea cadru in materie, blocarea rotilor are ca scop înlăturarea unei stări de pericol si preintâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege.


Sanctiunea se aplică prin acelasi proces verbal prin care se aplică și sancțiunea principală a amenzii sau avertismentului.


Alaturi de imobilizarea vehiculului, celelalte sanctiuni contravenționale complementare sunt următoarele:


a) aplicarea punctelor de penalizare:

b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat:

c) confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventior prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ori folosite în acest scop.


Asa cum vedem, blocarea rotilor este reglementata, pe drumurile publice, reprezentand o sanctiune contraventionala complementara, nu si intr-o parcare privata.


Intr-adevar, mai sunt cazuri in care blocarea vehiculului este oportuna, insa doar daca conducătorul acestuia ori unul dintre pasageri

savarseste o faptă de natură penală sau este urmărit pentru săvârşirea unei infractiuni.


Daca esti interesat de blocarea rotilor in parcarile supermarketurilor, te sfatuim sa parcurgi si urmatoarele:




Blocarea vehiculului este legala in parcarile supermarketurilor?


Foarte important !


Blocarea se dispune de catre politistul rutier, ca urmare a savarsirii de catre conducatorul acestuia a uneia dintre faptele prevazute mai jos, cat timp fapta este savarsita pe drumurile publice:


a) conducerea unui vehicul neinmatriculat sau neinregistrat ori cu număr de inmatriculare sau de înregistrare fals ori fără a avea montate plăcutele cu numărul de inmaticulare sau de înregistrare;

b) conducerea unui vehicul care deteriorează drumul public sau afectează mediul ori care prezintă deficiente periculoase la sistemul de frånare sau la mecanismul de directie;

c) conducerea unui vehicul cu încălcarea regulilor referitoare la transportul mărfurilor periculoase on cu gabarite si/sau mase depăşite;

d) conducerea unui vehicul despre care exista date sau indicii că face obiectul unei fapte de natura penală;

e) refuză să se legitimeze;

f) se află sub influenta băuturilor alcoolice, a substantelor psihoactive, iar conducerea vehiculului nu poate fi asigurată de o altă persoană;

g) nu respectă timpii de conducere şi de odihna prevăzuți de lege;


Astfel, blocarea rotilor se dispune si se efectuează de către poliţia rutieră, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.

Imobilizarea se face în prezenta unui martor asistent, prin folosirea, în interiorul sau in externorul vehiculului, a unor dispozitive tehnice sau a altor mijloace de blocare, care se consemneaza in procesul verbalde constatare a faptei pentru care sa impus masura.


In lipsa unui martor asistent polițistul rutier precizează motivele care au condus la încheierea procesului verbal în acest mod.


Imobilizarea unui vehicul este interzisă în toate locurile unde oprirea sau stationarea este interzisa.


Politia rutiera nu poate dispune blocarea rotilor in parcarea unui supermarket, cat timp acea zona nu face parte dintr-un drum public.


Logica acestui raspuns este ca imobilizarea unui vehicul, prin blocarea rotilor, ar trebui sa duca la scoaterea acestuia în afara partii carosabile și punerea lui în imposibilitate de mişcare.

Cat timp vehiculul se afla in parcarea unui supermarket, cat timp nu este savarsita vreo infractiune, nicio persoana privata nu poate dispune blocarea rotilor.

Niciun supermarket, precum Lidi, Kaufland, Megalmage s.a. nu poate dispune blocarea rotilor in parcare, mai ales daca aceasta este privata.


Dealtfel, daca politica acelui supermarket interzice parcarea peste un anumit interval de timp, de ce dispun blocarea vehicului in continuare?


Ce puteti faca daca masina este sechestrata?


In primul rand, cereti sa vi se elibereze rotile.

Daca vi se cer bani si nu sunteti de acord sa achitati, trebuie sa sesizati in scris cea mai apropiata sectie de politie.

Politia va constata ca blocarea rotilor este ilegala.

Supermarketul poate sa solicite bani doar in justitie, in urma unui proces unde va puteti apara.

Blocarea rotiior pana la plata taxei este vadit ilegala si abuziva, specifica unei fapte prevazute de Codul Penal.


In stilul acesta proceda si mafia, sau inca procedeaza.



Sursa :

Cabinet de Avocatura Daniel Velicu & Asociatii

0729108050

0 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page